UA-158950051-2

De bruiloft checklist

Als bride-to-be weet ik alles van het geregel van je eigen bruiloft. Er komt een hoop bij kijken. Met deze checklist hoop ik je wat meer handvatten te geven waar je op kunt letten voordat je met een leverancier in zee gaat en wanneer je wat moet regelen. Hopelijk geeft dit je als toekomstige bruid, ceremoniemeester of Weddingplanner wat meer overzicht en minder stress zodat je in aantocht naar de bruiloft meer kunt genieten. Kijk voor meer tips ook eens op de website van ThePerfectWedding. Zij bieden de mogelijkheid om een profiel aan te maken waarmee je je eigen bruiloft kunt organiseren aan de hand van een stappenplan. Ook vind je daar veel leveranciers terug.

TROUWLOCATIE

Dit is één van de eerste dingen die je moet regelen. De meeste locaties zitten namelijk al aardig volgeboekt voor dit jaar en komend jaar. Hoe bepaal je de juiste locatie?

 • Hoeveel gasten nodig je uit? Een te grote of te kleine locatie is namelijk niet fijn. Denk daarnaast ook aan de parkeergelegenheid.
 • Waar komen je gasten vandaan? Wellicht kun je een centrale locatie uitzoeken zodat het qua reistijd goed is te doen voor iedereen. Ook is het handig om te kijken of er openbaar vervoer mogelijkheden zijn in de buurt.
 • Welke momenten wil je die dag vieren? Wil je bijvoorbeeld naast de ceremonie ook de receptie, het diner en het feest daar vieren, dan zijn dat zaken om ook rekening mee te houden.
 • Vraag of de locatie vorkengeld rekent. Dit is het bedrag wat de trouwlocatie rekent per stukje taart wat wordt uitgeserveerd door de locatie. De locatie regelt namelijk personeel die de taart aansnijden en uitserveren en ze regelen de bordjes en vorkjes.
 • Wat is jullie budget? Sommige locaties bieden namelijk de mogelijkheid om het eten en drinken zelf te regelen om maar iets te noemen. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.
 • Vraag naar een annuleringsverzekering. Wij hebben ervoor gekozen hier geen gebruik van te maken, want het kost je zo’n 6 a 7% van de totaalfactuur en we vonden het niet nodig. Maar vinden jullie het fijn calamiteiten uit te sluiten? Dan is dit wellicht interessant.
 • Controleer de algemene voorwaarden. Hier staan alle spelregels in en die zijn handig om vooraf te weten voordat je je handtekening zet.

TROUWFOTOGRAAF – VIDEOGRAAF

 • Bepaal jullie stijl, anders zoek je naar een speld in een hooiberg
 • Krijg je er wel of geen trouwalbum bij? Welk formaat is dit dan en hoeveel foto’s zitten daar in? Wat kost een eventueel groter formaat en hoe ziet deze eruit?
 • Hoeveel uren wil je gebruik maken van zijn / haar dienst? Op het trouwfeest in de avond is het bijvoorbeeld vaak alleen interessant om het 1e uur te laten fotograferen, daarna hebben veel gasten vaak veel gedronken en staan ze er allemaal niet even flatteus meer op. Daarnaast is het handig om te vragen wat extra uren kosten.
 • Werkt de fotograaf alleen, komen ze samen, is er een videograaf inbegrepen of kun je die bijboeken? Zoek uit wat het eventueel kost om het pakket uit te breiden met een 2e fotograaf of een videograaf. Eén fotograaf kan namelijk maar op één plek zijn. Een videograaf kan de live beelden maken; dat is toch fantastisch als je dit naderhand terug kan kijken?
 • Waar komt de fotograaf / videograaf vandaan? Controleer of je reiskosten moet betalen en hoeveel dat is.
 • Controleer de algemene voorwaarden. De spelregels zijn goed om voorafgaand aan de bruiloft helder te hebben. Zo is het gebruikelijk dat je ook voor eten en drinken zorgt voor de fotograaf / videograaf en dat parkeerkosten moeten worden vergoed.
 • Instagram, Pinterest en Google zijn goede media om op te zoeken. Houd je bijvoorbeeld van zwart-wit fotografie, zoek dan bijvoorbeeld op zoektermen zoals zwart-wit bruidsfotografie.

TROUWJURK / TROUWPAK

 • Bepaal je budget. Ik ben bijvoorbeeld naar Koonings The Wedding Palace in Deurne geweest. Daar hebben ze werkelijk de wereld aan jurken en die beginnen bij +/- €800,-. Zo zijn er ook bruidsmode winkels die pas beginnen bij tarieven vanaf €3000,-. En met een een jurk of een pak ben je er nog niet. Vaak komen er nog schoenen en accessoires bij.
 • Plan op tijd een passessie in. Bruidsmode winkels hebben het namelijk erg druk en bieden persoonlijke pas sessies aan die op afspraak gaan. Bedenk meteen wie je mee wil nemen en nodig die mensen op tijd uit.
 • Laat je alvast inspireren. Op Pinterest kom je veel voorbeelden van trouwkleding tegen. Kom je namelijk compleet onvoorbereid op je pas afspraak dan is dat op zich prima, maar het scheelt al enorm in tijd en communicatie als je je wensen kenbaar kunt maken en door middel van foto’s kunt laten zien.
 • Wel of geen sluier? In dat geval is het handig om een bepaald kapsel in gedachten te hebben. Dit bepaalt namelijk of een sluier gedragen kan worden ja / nee en hoe deze gedragen moet worden.
 • Stem de kleding met je partner af. Wel zo handig, want je wil wel matchen op de bruiloft natuurlijk ;-).

BRUIDSMAKE UP & BRUIDSKAPSEL

Wees er op tijd bij. De meeste bruidsvisagisten en bruidshairstylisten zijn veel geboekt tijdens het trouwseizoen. Controleer of de proefsessie gratis is of dat je hiervoor moet betalen. Elke euro telt wat dat betreft. Kijk daarnaast of de bruidsvisagist en bruidshairstylist op locatie komt, dat is namelijk niet standaard het geval. Ook worden reiskosten vaak flink door belast, vraag dus of ze het per km in rekening brengen of dat ze hier een vast bedrag voor vragen. Kijk voor overige tips bij mijn andere blogs.

TROUWRINGEN

Daarnaast is het goed om uit te zoeken waar je je ringen aan wilt schaffen. Veel bruidsparen gaan naar Antwerpen, want daar wemelt het van de juweliers. Houd hierbij wel rekening met de Belgische wet- en regelgeving die dan geldt en de reisafstand. Heb je een probleem, dan moet je daar dus wel een stukje voor rijden.

BRUIDS ACCESSOIRES

Denk hierbij onder andere aan sieraden, lingerie, de sluier en de schoenen. Allemaal eventuele bijkomende kosten.

BRUIDSTAART

Persoonlijk vind ik een taart met echte marsepein het lekkerste i.p.v. fondant. Er zijn weinig bakkers die echte marsepein gebruiken en als ze het gebruiken, dan kost het vaak enorm veel geld. Ik heb mijn taart besteld bij bakkerij van der Grijn. Gepassioneerde bakkers met overheerlijke taarten, gemaakt van echte marsepein én voor een goede prijs. Je krijgt daar zelfs een gratis proeverij, dan kun je alvast voor genieten. Let wel even op de bezorgkosten die in rekening worden gebracht. Dat is altijd goed om na te vragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heel veel succes en plezier met alle voorbereidingen! 

 

  0 reacties

  Bruidsmakeup

  Laten we eerlijk zijn; Op de bruiloft draait het natuurlijk om jou!

  Bruidskapsel

  Een prachtig bruidskapsel mag niet ontbreken op zo’n mooie dag. Vooraf heb je wellicht al bedacht welke look je wilt.

  Workshops

  Wil jij leren hoe je een mooie naturel of glam makeup look creëert?

  Recente blogs